Početna » Arhiva » Dalmacija-Šibenik

Dalmacija-Šibenik
Dalmacija-Šibenik

Grad Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Povijesna jezgra Šibenika, s brojnim crkvama i samostanima, kamenim kućama i palačama, kićenim portalima i grbovima, govori o bogatoj kulturnoj baštini. Šetnja uskim ulicama i trgovima otkriva skladno suglasje razvedenih gotičkih i renesansnih oblika s detaljima pučke arhitekture. Grad u kojem su djelovali mnogi umjetnici, znanstvenici i književnici danas je kulturno središte, domaćin Međunarodnog dječijeg festivala.
Šibenik je politički, administrativni i kulturni centar Šibensko-Kninske županije.
O prirodnim ljepotama šibenskog kraja govore i dva nacionalna parka: nacionalni park Krka – prirodni fenomen dalmatinskog krša sa sedam bučnih slikovitih slapova, te nacionalni park Kornati – jedinstvena skupina otoka, grebena i hridi.
Sunčana obala šibenskog područja je poznata po uglavnom kamenitim i šljunčanim plažama, iako se i za ljubitelje pješčanih plaža može pronaći po koji kutak. Bijela plaža Solaris, Šibenik - nalazi se ispred hotelskog naselja Solaris. Pogodna je za djecu i bogata rekreacijskim sadržajima.Plaža Banj, Šibenik - gradska plaža s koje se pruža oprekrasan pogled na Krešimirov grad.Šepurine, Rogoznica - šljunčana plaža s jednim stjenovitim dijelom i dijelom betonirana pogodna je za sve uzraste. Plaža Slanica, Murter - glavna murterska plaža, pogodna za djecu zbog plitkog mora i brojnih zabavnih sadržaja.Plava plaža, Vodice - prostire se na čak 4 kilometra, a sastoji se od pješčanih, stjenovitih i betoniranih dijelova.
Šibenik vas neće zadiviti samo prirodnim ljepotama već i bogatstvom kulturnih sadržaja.
NP KORNATI Kornati su najgušća otočka skupina Jadrana s malim poljima, skrovitim oazama krošnjastih borova i maslina, mirnim i zaštićenim uvalama .Otočje se prostire usporedo s Dinarskim gorjem od Dugog otoka do kraja Kurbe Vele i broji 89 otoka, otočića i hridi u dužini od 35 km i širini od oko 13 kilometara. Ime su dobili po najvećem otoku Kornatu
Zbog svoje nenastanjenosti i divljine, netaknute prirode, bizarnosti mikronezijskih pejzaža i izvanredne ljepote prirodnih pojava: zalaza sunca, nevremena itd. Kornati su privlačni za mnogobrojne turiste i značajni za razvitak izletničkog, sportskog i nautičkog turizma. Morsko dno uz obalu sazdano je od hridina čudesnih oblika, strmih šiljaka, golih ploča, dubokih rasjeda, pukotina i špilja u kojima žive crveni koralji, biserkaste ljušture, puževi i školjke prekrivene stotinama nijansi boja.
NP KRKA Rijeka Krka je sa svojih 7 sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 metra, prirodni krški fenomen.Osim prirodnih ljepota područje rijeke Krke obuhvaća čitav niz arheoloških lokaliteta, nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. st, mlinice koje svjedoče o tradicijskom životu i privređivanju, a posebnosti krajolika doprinosi i otočić Visovac koji sa franjevačkim samostanom čini jedinstvenu ambijentalnu cijelinu.
KAPRIJE - naselje na jugozapadnoj obali istoimenog otoka ima lijepu i dobro zaštićenu luku. Tople, sunčane i mirisne obale ovih udaljenih otoka sa svim općim sredozemnim i svojim posebnim ljepotama čekaju svakodnevne izletnike koji u mnogobrojnim uvalama nalaze čas predaha i odmora od vreve svakodnevnog života.
KANJON ČIKOLE Lokalitet  zaštićen je od 1965. godine. Čikola je najveći pritok rijeke Krke, izvire kod sela Čavoglava, protječe kroz grad Drniš i ulijeva se u rijeku Krku kod jezera Torak.To područje odlikuje se vrlo dubokim kanjonom, koji je izniman geomorfološki fenomen, a lokalitet je iznimno važan i kao hidrološki fenomen u kršu. Kanjon je mjestimično dubok i do 170 m. Najveću vrijednost sa stanovišta biološke raznolikosti daju mu prostrani tršćaci i uski pojas poplavnih travnjaka, koji se prostiru na području ornitološkog rezervata, a važna su staništa za ptice.
PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO predstavlja jedinstveno močvarno područje u našem priobalju.
RIJEKA KRČIĆ zaštićena je od 1964. godine i zajedno s rijekom Krkom čini jedinstven hidrografski sustav s obiljem krško-hidrografskih i morfoloških fenomena.
U dužini od oko 10 km, od vrela do Topoljskog slapa (ušća u Krku), Krčić se odlikuje dubokim i slikovitim kanjonom, koji u svom završnom dijelu obiluje lijepo otkrivenim fleksurama geoloških slojeva iz razdoblja trijasa i jure, te interesantnim denudacijskim reljefnim oblicima.
U tom kanjonu nalaze se i sedrena slapišta, od kojih je najljepši Topoljski buk pod kojim izvire rijeka Krka. Uz rijeku Krčić postoji biciklistička staza koja vodi od izvora rijeke Krke u dužini od 15 km. Staza je u ugodnom ambijentu kanjona, uz tok krške ljepotice, koja presušuje tijekom ljeta, te stvara predivne sedrene kanjoning staze.
Lokalitet Stara Straža zaštićen je 1961. godine i obuhvaća površinu od 1,17 ha. Lokalitet je posebno zanimljiv zbog lijepo vidljivih bora širine oko 15 m i visine oko 5 m, koje predstavljaju valovito svijene slojeve Zemljine kore
LOZOVAC- naselje rasprostranjeno u Dalmatinskoj zagori, reljefno i krajobrazno raznolikom prostoru koje pruža mnoštvo mogućnosti za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama dalmatinskog kraja.Na tom području može se uživati i u čarima krške ljepotice Krke, a gosti se mogu opustiti i uživati u blagodatima seoskih domaćinstava gdje mogu okusiti nadaleko poznat Dalmatinski pršut te mnogobrojna druga izvorna dalmatinska jela i pića.
Zlarin,Žut;Sit;Pašman zasigurno će učiniti Vaš odmor uz www.ljepotejadranskogmora.com  nezaboravnim I jedinstvenim.


Pogledajte našu ponudu klikom na ovaj link