Početna » Arhiva » Dalmacija-Zadar

Dalmacija-Zadar
Dalmacija-Zadar

Nacionalni park Paklenica, Morske orgulje, Paški sir, Crkva Sv. Donata... Sve to čeka vas u jedinstvenom vikend planu koji obuhvaća najbolje u Zadarskoj županiji.
Kanjoni Velike i Male Paklenice spadaju u najspektakularnije oblike našeg krša, a grad Zadar u najpropulzivnije turističke destinacije na Jadranu.
Kao prvu destinaciju preporučamo posjet Nacionalnom parku Paklenica. Dvije najznačajnije strukture su kanjoni Velike i Male Paklenice od kojih je prvi uređen za posjete turista sa stazom koja nas vodi u dubinu Velebita. Hodajući kroz kanjon, okruženi smo planinskim vrhuncima i vertikalnim liticama, a čitavo vrijeme hoda uz nas žubori tirkizni potok Velika Paklenica. Za lijepog vremena prvi dio kanjona, zbog visokih vertikalnih stijena pun je penjača koji na liticama od po više stotina metara izgledaju kao bubice.
Nakon posjeta planinskom nacionalnom parku kojeg krase ljepote krških oblika, za sljedeći dan predlažemo posjet nekadašnjim planinama koje su danas po morem, a vrhovi čine otoke našeg najpoznatijeg arhipelaga, Nacionalnog parka Kornati. Preporučamo cjelodnevni izlet s jednim od brodara i ručkom na brodu ili jednom od kornatskih otoka.
Nezaboravan je I obilazak kulturno povijesnih spomenika dvaju gradova koje krasi bogata povijest, Zadar i Nin. U Zadru, od povijesnih znamenitosti, nikako nemojte zaobići crkvu Svetog Donata, katedralu, Rimski forum i Trg pet bunara. Naravno, ovaj grad s brzorastućom turističkom ponudom krase i novije turističke atrakcije poput već legendarnih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Na kraju predlažemo šetnju Ninom, najstarijim hrvatskim kraljevskim gradom i kolijevkom hrvatske kulture.
MORSKE ORGULJE su orgulje kojima za razliku od običnih orgulja pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, energiju daje more, odnosno valovi. Nalaze na zapadom dijelu zadarske rive u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu.
POZDRAV SUNCU  svjetlosna je igra u ritmu valova, atrakcija s kojeg se pruža pogled na Zadarski kanal, otoke i zalazak Sunca čija je ljepota u Zadru posebno poznata.
NACIONALNI PARK PAKLENICA Svakako najatraktivniji i najvrijedniji dijelovi južnog Velebita jesu zadivljujući kanjoni Velike i Male Paklenice.
PARK PRIRODE TELAŠČICA Čudesan sklad prirode, otoka, mirnih uvala, zapanjujućih strmaca, šuma alpskog bora, te polja crnike, vinograda i stoljetnih maslinika. Također jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu
PARK PRIRODE VELEBIT je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj i jedno od najvažnijih središta europske bioraznolikosti.
ZNAČAJNI KRAJOBRAZ - SJEVEROZAPADNI DIO DUGOG OTOKA (PUNTA BIANCA - SVJETIONIK VELI RAT, UVALA SAKARUN) Doći Dugom otoku, znači doći iskonskom sebi. Svojemu tijelu, a i svojoj osobnosti možete ugađati u lješkarenjima na dugootočkim plažama, sami ili s drugime, plivajuću u začudno kristalno čistom moru.
OBALA KRALJA PETRA KREŠIMIRA IV U ZADRU Reprezentativna gradska promenada s pogledom na Zadraski kanal, otoke Ugljan i Pašman te na morsku pučinu koja se otvara prema sjeverozapadu.
PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj s izvorima pitke vode, jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti koje svakako vrijedi posjetiti.
LIJEPO, ČISTO I BOGATO PODMORJE Zadarska regija zasigurno je jedno od najzanimljivijih odredišta za svakog zaljubljenika u more i podmorje. Vanjska strana otoka u Zadarskom arhipelagu često je duboka i više od 50 metara, a kako je okrenuta prema otvorenom moru, vidljivost je uvijek odlična.
PLAŽE ZADARSKE RIVIJERE Zadarska rivijera nalazi se na najrazvedenijem dijelu Jadrana prepunom malih uvala, otočića i otoka koje zahvaljujući kvalitetnoj izletničkoj ponudi možete posjetiti i nesmetano uživati u ljepoti njezinih šljunčanih, pješčanih te kamenih i prirodnih plaža.
PAŠMANSKI KANAL Posebna značajka Pašmanskog kanala je specifičan otočić Galešnjak poznat i pod imenom "Otok ljubavi" kojeg nosi zbog svog jedinstvenog oblika srca.
PRIRODNE PJEŠČANE PLAŽE – NIN U Ninu se najvjerojatnije nalaze najveće površine pješčanih plaža u Hrvatskoj, a privlače obitelji, mlade i stare u čaroliju pijeska.
ŠPILJA STRAŠNA PEĆ je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište a nalazi se kod kod Savra na Dugom otoku u blizini Parka prirode Telašcica i Nacionalog parka Kornati.
LJEKOVITO NINSKO BLATO U Ninu postoji vrlo poznata ljekovita plaža - Ninska Laguna ili tzv. Kraljičina plaža. More je plitko i toplo, a ljekovito blato služi za liječenje još od Rimskog doba. Djelovanje ljekovitog peloida očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak.
PARK SOLANA NIN Ninska sol je među najkvalitetnijim solima u Europi s visokim postotkom joda, a zanimljivo je da je solana organizirala Park Solane te je prije nekoliko godina otvorila vrata posjetiteljima i turistima.
PAŠKI TROKUT Samo koji kilometar od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao Paški trokut. Neobičan otisak u kamenjaru privlači pozornost mnogih vjernika, alternativnih istražitelja prošlosti i ufologa.
PRIRODNA BOGATSTVA NINA - STANIŠTA I BILJNE VRSTE Nin se nalazi u plitkoj laguni koja je okružena prirodnim pješčanim plažama. Jedinstveni dio njegovog prirodnog naslijeđa su ljekoviti mulj i klimatski uvjeti ovog područja.

 

Pogledajte našu ponudu klikom na oval link