Početna » Arhiva » Slavonija

Slavonija
Slavonija

Slavonija je zemljopisna, ali i povijesna regija koja se smjestila na istočnom kraju Hrvatske. Omeđuju je tri rijeke-Drava na sjeveru, gdje graniči s Mađarkom, Sava na jugu, gdje graniči s Bosnom i Hercegovinom, te Dunav na istoku, gdje graniči sa Srbijom-Uz Slavoniju se često veže epitet „zlatna“, budući da je to ravničarski kraj bogat poljoprivrednim površinama na kojima se uzgajaju žitarice pa ljeti ta polja zaista izgledaju kao od zlata. Bogata i plodna zemlja rezultirali su općim bogatstvom, što se vidi na raskošnoj arhitekturi, ali i na narodnim nošnjama koje su pune bogatih detalja. Gradovi Slavonije, poput Osijeka, Đakova ili Požege, i njihova okolica će Vas dočekati svojom gastro ponudom, koja zaslužuje posebnu priču, spomenicima kulture koji također ocrtavaju njeno bogatstvo, te laganim i opuštenim ritmom života koji se ocrtava i u specifičnom slavonskom akcentu.
Zahvaljujući brojnim riječicama i potocima, očuvanim šumama, sačuvan je tradicionalni lovni i ribolovni turizam, te seoski turizam. Slavonija i Baranja su idealne destinacije za turiste koji žele provesti odmor u miru i tišini, daleko od gradskih gužvi. Slavoniju okružuju tri rijeke: Sava, Drava i Dunav tvoreći prostor iznimne ljepote s bogatim šumama, pašnjacima i brežuljcima. U Slavoniji su brojni dvorci i ljetnikovci koji su nekad pripadali bogatim obiteljima, te daju posebnu draž ovom dijelu Hrvatske. Najveći grad u Slavoniji je Osijek, smješten na rijeci Dravi, predstavlja zanimljivu turističku destinaciju s brojnim parkovima, kulturnim spomenicima i brojnim zabavnim sadržajima.
Baranja je prirodno najbolje izdvojena cjelina. Prostire se između Drave, Dunava i granice sa Mađarskom. Na mjestu gdje se spajaju rijeke Dunav i Drava, priroda je napravila osobit fenomen Park prirode Kopački rit. Kopački rit bogat je životinjskim i biljnim svijetom. Veća mjesta na području Slavonije i Baranje su: Osijek, Vukovar, Vinkovci, Slavonski brod, Požega, Daruvar, Nova Gradiška, Kutjevo, Županja, Đakovo, Našice, Virovitica. Većina smještaja su pansioni sa apartmanima i sobama ili hoteli. Glavna turistička ponuda Slavonije i Baranje bazirana je na lovnom turizmu, ribolovu, te seoskom turizmu tj. Agroturizmu
Gastronomija

Slavonija i njena kuhinja zapravo zaslužuju jednu veliku posebnu priču. Čekaju nas fine i krepke mesne juhe s puno povrća i okruglica od tjestenine, zatim neki od finih mesnih specijaliteta s pečenim krumpirima, a za kraj slavonski kolači s puno oraha, raznih kremastih nadjeva i začina. Ne smijemo zaboraviti ni slavonski kulen, vrhunski mesni narezak od najboljih komada mesa i dosta začina. Tipično slavonsko jelo je i čobanac, mesno jelo za koje kuhari tvrde da je bolji ako se priprema od što više vrsta mesa, te fiš-paprikaš, odnosno riblji paprikaš pripremljen od slatkovodne ribe. I na kraju, sve ovo treba zalijati vrhunskim slavonskim vinima, a tradicija vinarstva se njeguje od davnih vremena.

Sport
Dođete li u Slavoniju, naviknite se na lagan, opušten ritam života s puno odmaranja. No da se ne biste sasvim ulijenili, dat ćemo Vam nekoliko prijedloga kako provesti vrijeme u nekim od sportskih aktivnosti. Predlažemo Vam duge šetnje uz rijeke, za početak. Svaka od rijeka ima uređeno šetalište. Kad ste stekli kondiciju na ovim laganim šetnjama, krenite na lagano planinarenje po Papuku, najvišoj slavonskoj gori. Možete se i kupati u Dravi ili na nekima od bazena kojih u ovom kraju ima dosta. Naravno, tu su i dobre mogućnosti za lov i ribolov, za sve one koji vole ovakvu vrstu razonode.

Zabava i noćni život
Slavonija mnogo pažnje posvećuje očuvanju kulturne baštine kroz običaje. Tako ćete upoznati tradiciju kroz folklor i folklorne te muzičke festivale koji je najbolje prikazuju. Neki od najpoznatijih festivala su Vinkovačke jeseni, koje se održavaju u rujnu, i koje prikazuju slavonske tradicijske običaje, zatim Đakovački vezovi koji se održavaju početkom ljeta, koji su velika smotra na kojoj osim izvođača iz Slavonije i Baranje sudjeluju i folklorne grupe iz drugih dijelova Hrvatske. Također, možete poslušati koncerte sakralne glazbe u Đakovačkoj katedrali, otići na izložbu ili posjetiti neki od muzeja.
Slavonci vole dobar provod, pa u gradovima možete naći dosta mjesta na kojima se možete dobro zabaviti do sitnih sati.
 ISTOČNI DIO HRVATSKE obuhvaća mnogo starih nizinskih šuma od kojih su najimpozantnije iz okolice Spačve i blizine Okučana.
U gorju Papuka rastu bukove i borove šume. Mnogi dvorci bivših feudalnih vladara posjeduju lijepe parkove, tako na primjer u Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Lipiku.
Osim šuma ima i mnoštvo močvarnih područja, kao na primjer Krapje, Dol na Savi, gdje raste nebrojeno mnoštvo lopoča i ostalog močvarnog bilja. Ovjde žive i mnogobrojne razne vrste močvarnih ptica.
U blizini Okučana leži šumsko područje Prasnik gdje rastu hrastovi stari više od 200 i 300 godina sa preko 40 m visine.
Prirodni fenomen posebne vrste je Kopački rit, kao ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. Park prirode leži između Dunava i Drave u blizini Osijeka, sastoji od močvarnog krajolika bajkovite ljepote, koje čini životni prostor za preko 260 vrsta ptica, kao što su crne rode, bijeli ždralovi, vodeni orlovi…Osim toga ovjde žive jeleni, divlje svinje, lisice i divlje mačke. U vodama Kopačkog rita živi više od 40 vrsta

 

Pogledajte našu ponudu klikom na ovaj link